Vatikanets vande - Paola - Verden ifølge Cl@sen

Gå til indhold

Hoved menu:

Vatikanets vande - Paola

Roms vande
og så er der mange flere i hans have

Vatikanets vande

Et overdådigt, barokt vievandskar fra Peterskirken


I Oldtiden blev området omkring Vatikanet forsynet med vand fra to akvædukter: Aqua Alsietina og Aqua Trajana.
Da de blev ødelagt og forfaldt blev området et vandfattigt sted.
Dette ændredes med Aqua Paola, som den dag i dag forsyner fontænerne på Peterspladsen samt alle springvand i Vatikanet (også dem, som ses herunder).
Da vandet fra Aqua Paola er kildevand blandet med overfladevand fra Lago Bracciano, bruges vand fra Aqua Pia Marcia til drikkevand og til dåbshandlinger! Måske også som vievand?

Læs mere om den overordnede vandforsyning her.

Fontænerne på Peterspladsen
Beliggende på Piazza San Pietro


Tvillingefontænerne, som slet ikke er rigtige tvillinger, blot søskende. Nærmest den ældste, den nordlige.


Den nordlige fontæne


Denne fontæne blev bygget allerede i 1490. Øverst var et bassin, hvor vandet plaskede ned i.
Den undergik flere mindre forandringer i løbet af de næste hundrede år, indtil den blev renoveret, da pave Paul V i 1692 havde fået Aqua Paola restaureret. Det nye, høje vandtryk blev nu anvendt til kraftigere vandstråler i fontænens top. Og selve toppen blev vendt om, så topskålen ikke mere blev fyldt med vand, med lod vandet løbe langs den ydre overflade videre  til mellem-bassinet. På billedet man se hvordan!I den følgende tid blev Berninis plads fuldført - og her stod fontænen og obelisken usymmetrisk.

I 1675 rejstes den sydlige fontæne som en kopi af den nordlige og med en placering så de to fontæner og obelisken bidrager til pladsens overvældende symmetri.På soklen af den nordlige fontæne ses Paul V´s våben med ørn og drage.


Den sydlige fontæne
Springvand i Vatikanets haver

Springvand foran Pinacoteca Vaticana
Udenfor pavens malerisamling


Hertil er der ikke almindelig adgang, man må melde sig til en vandring i Vatikanets haver. Her er den skudt med teleobjektiv fra et vindue i Vatikanmuseet.


Springvand tæt ved Peterskirken i Via del FondamentoHertil er der ikke almindelig adgang, man må dokumentere et ærinde i Vatikanet. Her er den skudt med teleobjektiv fra et vindue i Vatikanmuseet.

Springvand i Cortile del BelvedereHertil er der ikke almindelig adgang, man må dokumentere et ærinde i Vatikanet. Her er den skudt med teleobjektiv fra et vindue i Vatikanmuseet.

Cortille del Belvedere lyder vældig smukt, men gården er faktisk blot én stor parkeringsplads


Dam med planter i Cortile Ottagono (Den ottekantede gård)
På en tur gennem Vatikanmuseet kommer man igennem denne smukke gård.
I dens nicher står store kunstværker, blandt andet Laokoon-gruppen (herunder)En klassisk statue fra 1. århundrede

Springvand i Cortile della Pigna (Pinjegården)I denne smukke gård risler vandet - Aqua Paola - i denne ydmyge fontæne med en vandspryttende maske.Cortile della Pigna er opkaldt efter den gigantiske (cirka fire meter høje) pinjekogle, der nu er opstillet i Bramantes elegante niche.
Den er skabt i det 1. århundrede som en del af en fontæne. Ved hvert kogleskæl har der været et lille hul, som vandet stille har kunnet sile ud af. Oprindeligt var den forgyldt og kunstnerens navn er indgraveret på dens fod:
P. CINCIUS P. L. CALVIVS. FECIT
(Publius Cincius Calvius, Publius Cincius frigivne, gjorde den)Efter dens oprindelige opstillingssted er nu en hel bydel - en rione - opkaldt efter den: Pigna.

(se denne riones moderne fontæne, der har den store pinjekogle som forbillede)
Omkring år 500 flyttedes den til den gamle Peterskirkes atrium, hvor den dryppede vievand ud af sine utallige små huller.
I begyndelsen af 1600-tallet blev den flyttet til Vatikanet, hvor den stadig pynter sammen med sine påfugle.TOP

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu