Hoved menu:
Aïoli uden æggeblommer
Art:
Garniture
Tid:
20 minutter
Til:
6 personer
Ingredienser:
2 store bagekartofler
8 store fed hvidløg
salt
hvid peber
2 spiseskefulde vinaigre
saft fra ½ citron
det gule af citronskallen, revet fint
½ dl olivenolie
Forarbejde:
Skræl og kog kartoflerne, så de bliver helt møre.
Pil hvidløgsfeddene.
Fremgangsmåde:
Mos kartoflerne fint.
Mos hvidløgsfeddene i en hvidløgspresser.
Bland med kartoffelmosen.
Tilsæt de øvrige ingredienser, mens der smages til. Olien blandes i til sidst under kraftig - og langvarig - omrøring.
Servering:
Serveres varmt eller lunt.
Kan i mange sammenhænge erstatte mayonnaise - og så er det uden æggeblomme!
Oprindelig provencalsk aïoli kan også laves med udblødt, hvidt brød i stedet for kartofler.
Er er fremragende som dip til friske rå eller blancherede grønsager skåret i stave, f. eks. gulerod, ræddike, grønne asparges og bladselleri.
Indgået i basen i maj 2001