Trevifontænen - Vergine - Verden ifølge Cl@sen

Gå til indhold

Hoved menu:

Trevifontænen - Vergine

Roms vande
alle springvands´ moder

Trevifontænen (La Fontana di Trevi)
Beliggende på Piazza di Trevi.

Fontænen, denne hyldest til vandet, forsynes selv med vand fra Aqua Vergine.
Den er faktisk Aqua Vergines mostra, hvilket vil sige, at det er her, vandet fra Aqua Vergines akvædukt første gang dukker op i byen, og herfra vandet fordeles til en lang række andre fontæner, for eksempel: Fontænerne på Piazza del Popolo, Pantheonfontænen, Fontænen på Piazza Colonna, Skildpaddefontænen, Vandbæreren, Fontænen på Piazza Nicosia og La Barcaccia.



Trevifontænen er kæmpestor, og dens tilblivelseshistorie er lang. 
Da den stod færdig i maj 1762, havde den været undervejs i ikke mindre end 122 år! Dens endelige udformning skyldes Nicola Salvi, som ellers var digter og filosof.

På den lille piazza går man nogle trin ned til bassinets kant. Her er der bygget siddepladser, hvorfra man kan beundre et storslået baroksceneri. Det er svært at koncentrere sig, ikke på grund af vandets højlydte brusen, men på grund af de rigtig mange turister, der flokkes om dette "must" af en turistattraktion.



Over det store bassin tårner sig et klippelandskab, hvorfra vandet tordner i dybet. Klipperne befolkes af mytiske væsner, tritoner, og havheste.
Over hele dette sceneri rejser sig en mur, der tilhører et veritabelt palads: Palazzo Poli. Midt på denne væg troner havguden Neptun, stående i en niche. Han flankeres af yderligere to symbolske figurer.

Trevifontænens centrale figur Neptun stående i en gigantisk muslingeskal.
Befaler han, at vandene skal lægge sig? I så fald uden virkning!

Til højre for Neptun står - i sin egen niche - den allegoriske figur Sundheden.
Træet på klipperne skulle - ifølge springvandets skaber symbolisere livet, der næres af vandet.






Figuren i nichen til venstre for Neptun symboliserer Overfloden.



Tritonen til venstre kæmper for at tøjle sin havhest, angiveligt symboliserer de det oprørte hav .



... mens det langt roligere sceneri på den anden side viser havet i ro.

Siden midten af 1800-tallet har det været et fast ritual for Romsfarere, at man måtte ofre en mønt i fontænen, for at være sikker på at vende tilbage til Rom.
Og siden filmen La dolce vita, hvor Anita Ekberg badede her, har Trevifontænen været en af de femstjernede turistattraktioner i en by, der eller har mange af dem.


Den lille Fontanina dei Fidanzati (De forlovedes lille fontæne) bruges af forlovede, der for en tid må skilles: De skal opsøge den om natten med en nyt glas, som de skal fylde med dens vand. Det skal de drikke, inden de knuser glasset. Så er de sikre på atter at ses!



Det er i et hvert fald et romantisk sted!

TOP

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu