Fontænerne på Piazza del Popolo - Vergine - Verden ifølge Cl@sen

Gå til indhold

Hoved menu:

Fontænerne på Piazza del Popolo - Vergine

Roms vande
den nordlige indgang til byen

Fontænerne på Piazza del Popolo
Piazza Del Popolo

Vandfaldet på Monte Pincio og vandet i fontænerne i pladsens sider modtager vand fra Aqua Vergine Antica.
Løverne på det centrale anlæg får derimod vand fra Aqua Vergine Nouva.

Det centrale anlæg med obelisken
Den meget store, smukke, runde plads er designet af arkitekten Luigi Valadier i starten af 1800-tallet.
Ved anlæggelsen af den nuværende plads flyttedes fontænen, der havde stået her i næsten 250 år. Den kan i dag ses på Piazza Nicosia.

Midt på pladsen står et typisk romersk eksempel på genbrug af ældre dato: En ægyptisk obelisk, der er mere end 3000 år gammel! Den førtes til Rom fra Ægypten af kejser Augustus. Her stod den først på væddeløbsbanen Circus Maximus. Transporten skete i et specialbygget skib, der efter sin eneste opgave fyldtes med sand og blev en ny kaj i Roms havneby Ostia. Obelisken, som er i et stykke vejer cirka 235 tons. I Rom stod den først i Circus Maximus. Den flyttedes til sin nuværende placering i 1589.

Et vue fra pladsens østlige side langs den tværgående midterakse, med obelisken i midten og Neptunfontænen på den vestlige side.
Udenom obelisken ligger de fire "ægyptiske" løver på hver sin lille pyramide og spyr vand i hvert sit runde bassin.Kig mod syd ad Via del Corso. Selv om løverne ser både gamle og ægyptiske ud er de dog hverken det ene eller det andet.

I pladsens nordlige ende kommer man ind i byen ad Via Flaminia. Vejens linje fortsætter på pladsens sydside i Via del Corso, Roms hovedgade. Yderligere to gader løber ud fra pladsens centrum og lader tvillingekirkerne Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria di Montesanto indramme Corsoen.Da danskere - og andre nordboere - ankom til Rom frem til jernbanens gennembrud var det almindeligt at rejse ad Via Flaminia, der ender ved Piazza del Popolo. Det var med andre ord det første indtryk, som flertallet af danske kunstnere fik af byen på deres dannelsesrejser i 1800-tallet. En del traditioner knyttede sig til dette ved Piazza del Popolos springvandI dag bruges pladsen ofte til store arrangementer med musik og storskærme og så videre.


Graffiti på løvens bagpart. Mon ikke også Kilroy var her?


TOP

Det østlige anlæg mod Monte Pincio
Roma-gruppen
Er også designet af Luigi Valladier, som også sørgede for haveanlægget på Monte Pincio, som findes oppe bag balustraden.Under balustraden lader Aqua Vergine sit vand danne et vandfald bag de tre portaler, inden det fortsætter ned i kummen i forgrunden samt kummen på pladsens modsatte side.
Forrest Roma-gruppen, som flankeres af to søjler med rostra - skibsstævnspidser, der brugtes til at vædre modstanderskibe i Oldtiden. En klar henvisning til de rostra, der var opstillet på Forum Romanum og som gav navn til Folkeforsamlingens talerstol.


I Roma-gruppen ses i midten den personificerede figur af byen, en velvoksen dame. Hun flankeres af to figurer, der symboliserer floderne Tiberen og Anio, mens ulvinden med Romulus og Remus står for hendes fødder.

TOPDet vestlige anlæg
Neptun-gruppen


I midten: Havguden Neptun flankeret af to tritoner med deres enorme fangster. Yderst to grupper af delfiner med trutmunde og sammensnoede haler.


TOP

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu